wtorek, 3 grudnia 2013

GRUSZKOWO-KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY

Czyli pomysł bez glutenu, bez cukru, bez mleka - wariacja kolacyjna dla Chrabąszczycy:)


  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 małe gruszki
  • 1 łyżka kokosu
  • 3 daktyle




Co robimy?
  1. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Daktyle siekamy.
  2. Kokos prażymy na suchej patelni.
  3. Wodę zagotowujemy i do wrzątku wrzucamy kaszę, gruszki, kokos i daktyle - gotujemy pod przykryciem ok. 17 minut.
  4. Wszystko razem miksujemy i mamy pyszną kolację (ja też się załapałam;)
Możemy nie miksować, wtedy po prostu mamy kaszkę z dodatkami. Osobiście wolę niemiksowane, ale mały człowiek ma nieco inne upodobania:)

8 komentarzy:

  1. budyn rewelacyjny!!! Trafilam do Ciebie przypadkiem,jak sie to czesto w internecie zdaza i czasem tu bede zagladac,tak tu milo...pozdrawiam Elli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa:) I cieszę się, że budyń smakował! U nas ostatnio są smaki jaglane w różnych odsłonach, dobrze że ruszają w sieć:)

      Usuń
  2. Bardzo dobrze,ze kasza jaglana wraca do lask,bo jest pyszna i bardzo zdrowa.Czesto ja robie ale po raz pierwszy na slodko w formie tego pysznego budyniu...kupuje tez zmielona brazowa odmiane,dodaje do jogurtu,...pozdrawiam Elli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój syn nie je jaglanki, uparł się i nie. Muszę spróbować zmiksować. Może to coś da. :)

    Dzięki za pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że pysznie to jeszcze ekologicznie! czego chcieć więcej? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam w lodówce resztkę kaszy ze śniadania i pozostałe składniki. Dodałam tylko awokado, którego mój syn na żywo nie zje - budyń wyszedł rewelacyjny. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne sa takie dania, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej, to musi być pyszne. Uwielbiam takie połączenia

    OdpowiedzUsuń