Potrzebujemy:
źródło fot.: http://www.potrawyregionalne.pl |
- 1 kefiru
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 żółtka
- 1/2 kg mąki
Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i kroimy jak na leniwe. Każdy kawałek spłaszczamy dłonią na placek grubości 1/2 cm. Pieczemy na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu - na małym ogniu. Chwilę muszą na tej patelni posiedzieć, żeby się w środku upiekły.
Wg nas najlepsze są tradycyjnie, od razu z patelni pozmarowane masłem, ale znam takich, co do wszystkiego dają sos czosnkowy - też będzie pasował;)
Smaki mojego dzieciństwa...;)
OdpowiedzUsuńCo do prac kuchennych to niestety- noga jestem, ale o dziwo te pyszności mi wyszły ;) naprawdę super przepis ;) Prowadzisz bardzo ciekawego bloga ;) Na pewno jeszcze wpadnę;)
OdpowiedzUsuńWpadaj, wpadaj:) Lubię jak wpadają:) Wtedy się chce pisać:P
Usuńa masz pomsysł jak zastąpić mąkę Dla tych co na diecie bezglutenowej :(
OdpowiedzUsuńCo znaczy 1 kefiru.
OdpowiedzUsuń