niedziela, 28 lipca 2013

PROZIAKI

Moja babcia takie robiła. I moja mama. I ich babcie. Na Podkarpaciu są znane i lubiane, zwłaszcza na wioskach. Dziś nie mam dostępu do kaflowej kuchni z blachą, na której wychodziły najpyszniejsze na świecie, ale te z patelni teflonowej też są bardzo dobre;)

Potrzebujemy:
źródło fot.: http://www.potrawyregionalne.pl

  • 1 kefiru
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 żółtka
  • 1/2 kg mąki
Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i kroimy jak na leniwe. Każdy kawałek spłaszczamy dłonią na placek grubości 1/2 cm. Pieczemy na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu - na małym ogniu. Chwilę muszą na tej patelni posiedzieć, żeby się w środku upiekły.

Wg nas najlepsze są tradycyjnie, od razu z patelni pozmarowane masłem, ale znam takich, co do wszystkiego dają sos czosnkowy - też będzie pasował;)


5 komentarzy:

  1. Smaki mojego dzieciństwa...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do prac kuchennych to niestety- noga jestem, ale o dziwo te pyszności mi wyszły ;) naprawdę super przepis ;) Prowadzisz bardzo ciekawego bloga ;) Na pewno jeszcze wpadnę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj, wpadaj:) Lubię jak wpadają:) Wtedy się chce pisać:P

      Usuń
  3. a masz pomsysł jak zastąpić mąkę Dla tych co na diecie bezglutenowej :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Co znaczy 1 kefiru.

    OdpowiedzUsuń