Zaskakująco proste i smaczne rozwiązanie na wiosenną zupę:) Sama byłam zdziwiona, że wcześniej nie robiłam:)
- 2 pęczki rzodkiewki
- pęczek koperku
- łyżka tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego, bo akurat taki miałam)
- 1 litr wywaru (u mnie warzywny z własnej kostki rosołowej, ale... co kto tam będzie miał, to się sprawdzi:)
- 4 spore ziemniaki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
I działamy:)
- Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę i gotowałam w wywarze.
- W tym samym czasie na tłuszczu podsmażyłam pokrojone w plasterki wszystkie rzodkiewki i liście z jednego pęczka. Dodałam do ziemniaków i gotowałam do miękkości.
- Śmietanę wymieszałam z mąką, przyprawami i zabieliłam zupę.
- Koperek również dodałam do zupy... zostawiłam tylko tyle, żeby posypać jeszcze do ozdoby na talerzu:)
I wyszła po prostu pyszna. Jeśli ktoś lubi jarzynową, to ta na pewno też mu będzie bardzo smakowała.
Dzięki za ten przepis. Na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń