piątek, 10 maja 2013

ZUPA RZODKIEWKOWA



Zaskakująco proste i smaczne rozwiązanie na wiosenną zupę:) Sama byłam zdziwiona, że wcześniej nie robiłam:)

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • łyżka tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego, bo akurat taki miałam)
  • 1 litr wywaru (u mnie warzywny z własnej kostki rosołowej, ale... co kto tam będzie miał, to się sprawdzi:)
  • 4 spore ziemniaki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
I działamy:)
  1. Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę i gotowałam w wywarze.
  2. W tym samym czasie na tłuszczu podsmażyłam pokrojone w plasterki wszystkie rzodkiewki i liście z jednego pęczka. Dodałam do ziemniaków i gotowałam do miękkości.
  3. Śmietanę wymieszałam z mąką, przyprawami i zabieliłam zupę.
  4. Koperek również dodałam do zupy... zostawiłam tylko tyle, żeby posypać jeszcze do ozdoby na talerzu:)
I wyszła po prostu pyszna. Jeśli ktoś lubi jarzynową, to ta na pewno też mu będzie bardzo smakowała.

1 komentarz: